Den lille allrounder

Uttalelsene “stor hund i liten kropp” og “kan brukes til alt”, kan kanskje høres litt flåsete ut. Men oftest setter eier begrensningene mer enn dachsen. Ingen dachs vil ha noe problem med å følge med på timesvis med tur. Det gjør den like gjerne som å ligge i sofaen en hel dag. Ønsker du å nå opp i lydighetsringen, er nok ikke dachshund første valg. Men med rett trening er det fullt mulig å ha det moro både med LP, rallylydighet og agility sammen med sin dachshund.

Historikk

Dachshunden opprinnelse anses å være Tyskland, og rasen skal ha oppstått og rendyrket fra langbente tyske støvere, «Deutsche Bracken». Den tyske kynologen Engelmanns tese er at dachshunden opprinnelig var en dvergstøver, og først senere kommet til å bli brukt som hi og sporhund. De tre ulike hårlagsvariantene; kort-, stri- og langhår, forekom veldig tidlig. Den korthårige varianten er trolig eldst, og stri- og langhårsvariantene er konstruert gjennom innblanding av andre raser. Man skal være oppmerksom på at raseavl med lukkede stambøker er et «senere tids» påfunn, men allerede i 1879 ble den første rasebeskrivningen fastsatt, og i 1888 ble den tyske dachshundklubben dannet.

Dachshunden har altså en opprinnelse som rendyrket jakthund, under og over jord. Dette har naturlig nok preget rasens mentale egenskaper. Egenskaper som ble verdsatt var jaktlyst, en utpreget sporlyst, stahet og mot i kombinasjon med skarphet mot rovdyr. Det har alltid vært en mangfoldig hund som har arbeidet i samarbeid med sin fører og vært kjent for å være klok og hengiven.

Jakthund – drev og hi

I begynnelsen ble det arrangert hi- og blodsporprøver og utstillinger i klubbens regi. Den første drevprøven ble arrangert i 1966. Fra samme høst ble det på permanent basis tillatt å bruke “løs på drevet halsende, hund” på rådyrjakt i Norge. Etterhvert skulle dette få stor betydning for dachshundavlen i landet, hovedsakelig for avl på normalstore kort- og strihår. Dette framkommer i form av stigende registreringstall, aller mest for strihår.

De langhårede dachshundene har i Norge i hovedsak vært selskapshunder, utstillings- og sporhunder med noen få, hederlige unntak som har vist seg som riktig gode hihunder. De langhårede dachshundene blir også i noen grad brukt på jakt etter rådyr og hjort, men de er så godt som fraværende på jaktprøver.

Ettersøk

Innføringen av krav om godkjent ettersøkshund i forbindelse med jakt på hjortevilt 01.01.1994 kom også til å bety en økt etterspørsel, særlig etter de jagende dachshundrasene.

Familiehund og allrounder

Dachshunden har likevel alltid vært en populær selskaps- og innehund i motsetning til mange andre jakthundraser. Den ble raskt spredd over hele verden, og som en kuriositet kan nevnes at flere kongehus har holdt seg med dachshunder.

De mindre variantene, dverg- og kanindachshunder, har, med en håndfull unntak, kun vært selskaps-, utstillings- og sporhunder (på prøver; forholdsvis sjelden i praktisk arbeid). I Norge defineres de minste størrelsesvariantene med brystomfang; dvergdachshunder opp til 35 cm og kanindachshunder opp til 30 cm. Opprinnelig hadde også disse små dachshundene anlegg for jakt, og de minste ble, som navnet sier, brukt til jakt på kaniner. Populasjonene av de mindre variantene var lenge små, men i de senere årene har de vært økende i antall, spesielt hva dvergdachshundene angår.

NI VARIANTER

Dachshunden fremkommer i hele ni varianter:

Tre hårlagsvarianter: 
  • Strihåret: Bortsett fra snute, øyebryn og ører er hele kroppen dekket av fullstendig jevnt tilliggende, tett og stri pels med underull. Myke hår på hodet og poter er uønsket. Snutepartiet skal ha et tydelig skjegg. Øyebryn skal være buskete. På ørene er pelsen kortere enn på kroppen og nesten glatt. Halen har god og tilliggende jevn pels
  • Korthåret: Kort, tett, glinsende og tilliggende, fast og hard. Ingen synlige bare flekker. Pelsen på halen glatt og dekkende, men ikke for rikelig behåret.
  • Langhåret: Glatt, glinsende, tilliggende pels med underull. Den er lengere under halsen, samt på siden av kroppen. På ørene skal pelsen henge ned over ørelappene. På baksiden av bena lager pelsen tydelig beheng, og på undersiden av halen blir den lengst og lager tydelig fane.
Tre størrelsesvarianter:
  • Standard: Hannhunder: Over 37 cm opp til 47 cm, Tisper: Over 35 cm opp til 45 cm
  • Dvergdachshund: Hannhunder: Over 32 opp til 37 cm, Tisper: Over 30 cm opp til 35 cm
  • Kanindachshund: Hannhunder: Over 27 cm opp til 32 cm, Tisper: Over 25 cm opp til 30 cm

Helhetsinstrykk: Lav, kortbent og langkroppet, men kompakt bygget og meget muskuløs. Frimodig båret hode med oppmerksomt uttrykk. Dachshundens kroppsbygning skal gi mulighet for et smidig og raskt arbeide over og under jord. Tydelig kjønnspreg.
Viktige proporsjoner: Med en markavstand på omtrent en 1/3 av mankehøyden bør kroppslengden (fra brystbeinspissen til sittebeinsknuten) ha en harmonisk balanse på omtrent 1:1,7 – 1,8.

Korthåret dachshund

Langhåret dachshund

Strihåret dachshund

Korthåret dvergdachshund

Langhåret dvergdachshund

Strihåret dvergdachshund

Korthåret kanindachshund

Langhåret kanindachshund

Strihåret kanindachshund

Zeiss.no
Zeiss.no
Centaura
Sisu vest

Kontaktinformasjon

Norske Dachshundklubbers Forbund
hs@dachshundklubb.no

Valpeformidler

valp@dachshundklubb.no

Medlemsservice

Raymond Bråten
Sentvetveien 10
1866 Båstad
Tlf. 928 08 741
medlemsservice@dachshundklubb.no

Dachshunden medlemsblad

dachshunden@dachshundklubb.no